Bagels s česnekem a provensálskými bylinkami
Kromě toho, že tahle pochoutky mooc chutná, tak i nááádherně voní.....
INGREDIENCE
- 200 g strouhané mozarelly
3 balené kostičky sýru kiri-kiri
1 vejce
1 lžíce chia mouky
6 lžic mandlové mouky
1 prášek do pečiva
1 čajová lžička sušeného česneku
1 čajová lžička provensálských bylinek
3/4 lžičky soli
lněné semínko na ozdobu
POSTUP
Všechny suché suroviny společně promícháme a přidáme rozšlehané vajíčko a znovu promícháme.
Sýry dáme do misky a společně rozpustíme v mikrovlnné troubě. Trvá to asi 2-3 minutky, poté dobře lžící promícháme.
Rozpuštěné a promíchané sýry vložíme k ostatním surovinám a řádně prohněteme rukou dokud nevznikne vláčné a nelepivé těsto. Měli bychom pracovat svižně, neboť sýr rychle tuhne a s těstem se s přibývajícím časem hůře pracuje.
Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a z každého rukami vymodelujeme váleček, spojíme konce a vložíme do formy na donuty. Pokud nemáme, tak kolečka pokládáme na pečící papír na plech. Posypeme lněným semínkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C asi 25 minut.
Po vychladnutí rozkrojíme a plníme čímkoli, co máme rádi.
Jogurt s ovocem
Je to asi ta nejjednodušší a nejrychlejší snídaně, kterou můžete udělat rychle, nebo si s ní vyhrát a podávat ji na slavnostnější dny... Obě varianty budou chutnat stejně dobře.
INGREDIENCE
- Bílý jogurt
- Maliny
- Ostružiny
- Borůvky
- Šťáva z červené řepy
POSTUP
Množství jogurtu, které chceme připravit, rozdělíme na dvě poloviny. Polovinu obarvíme šťávou z ovoce, nebo potr. barvivem. Lžící nandáme na talířek- na každou polovinu jinou barvu. Doprostřed naklademe ovoce, dle vlastní fantazie.
Míchaná vajíčka s mortadelou a cibulovým salátkem
Míchaná vajíčka jsou jistě tou nejčastější a nejlepší volbou k snídani nejen při LC stravování.
POSTUP
Já nejprve vajíčka rozmixuji, osolím, opepřím a vleji na pánev s rozpuštěným máslem. Míchám do polotuha….
Salátek:
Římský salát, cibule na proužky, rajčata smícháme dohromady, osolíme, opepříme, zakapeme MCT olejem. (možno objednat zde: )
Vláčné lívanečky
Lívanečky z kokosové mouky mi chutnají více, než klasické. A v kakaové verzi obzvlášť. Když se vám na poprvé nepovedou, nic si z toho nedělejte. Buďte trpěliví a smažte opravdu pomalu, uvidíte, že výsledek bude stát za to a moc si pochutnáte.
INGREDIENCE
- 4 vejce
- 1 velká lžíce Mascarpone nebo Philadelphia, Goldessa atd.
- 1 lžíce kokosové mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 15 g sladidla dle chuti a typu stravování xylitol, erythritol.
- ghee na smažení lívanečků
POSTUP
Všechny suroviny KROMĚ GHEE rozmixujeme, necháme chvilku odpočinout a VELMI pomalu smažíme na přepuštěném másle několik minut, dokud z vrchu jakoby neztuhnou. Poté otočíme a opečeme z druhé strany nejlépe na lívanečníku, aby byly všechny stejné.
Hotové opatrně vyndáme a vykrojíme formičkou na cukroví tvar, dle vlastní fantazie. Celé, nevykrojené lívanečky namažeme LC marmeládou bez cukru, můžeme posypat kokosem a ozdobit ovocem.
Smozřejmě lze použít i jiné varianty, např. potřít arašídovým máslem, nebo polít vysokoprocentní nebo přímo LC čokoládou, kterou lze kouput na internetu. Zdobit můžeme šlehačkou, zakysanou smetanou, jogurtem, posypat skořicí, oříšky, nebo kakaem, či nastrouhanou hořkou čokoládou.
MUGCAKE pokaždé jinak
Když je chuť na sladkou snídani, dejte si mugcake. Je hotový za 2 minuty a je spousta variant.
INGREDIENCE
- 1 lžíce (vrchovatá) kokosové mouky
2 lžíce smetany na šlehání
2 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
1 lžička kokosu
1/3 lžičky prášku do pečiva
sladidlo dle chuti
POSTUP
Nejprve v hrnečku o obsahu 250 ml dobře promícháme všechny sypké suroviny. Pak přidáme rozmixované ostatní a důkladně promícháme. Vložíme do mikrovlnné trouby, zapneme na plný výkon a necháme 2 minuty. Pokud do směsi přidáte nastrouhanou lžíci čokolády, bude mugcake, jako na prvním obrázku. Přidáním spiruliny nebo potravinářského barviva takový, jako je na druhém, kakaa jako je na třetím a na čtvrtém je namazaná šlehačka a zdobeno borůvkami.
Sýrové rolky
Tato svačina se hodí na cesty, i pro nečekanou návštěvu. Jsou rychlé, snadné nabízejí mnoho úprav a variant ( záleží pouze na vaší fantazii) a v neposlední řadě jsou velmi syté, takže jich není třeba dělat mnoho...
INGREDIENCE
- Plátkový sýr
- Oblíbená uzenina
- Čerstvá mrkev
- Hráškové výhonky
- Semínkový LC chléb
- Lučina
- Makadamové či jakékoli ořechy
POSTUP
Na plátek sýra položíme plátek oblíbené uzeniny. Může být kvalitní šunka, hovězí rozbíf, italská bresaola, pancetta i váš oblíbený trvanlivý salám. Na okraj položíme dlouhý plátek nebo dva čerstvé, oloupané mrkve. Na ni hráškové výhonky a opatrně zabalíme do úhledné rolky. Pokud použijete ementál, jako já, docílíte "puntíkatého" efektu :-)
LC semínkový chléb namažeme lučinou nebo jiným oblíbeným sýrem a ozdobíme zbylými odřezky z čerstvé mrkve a kouskem ořechu.
Na talíř přidáme zbytek mrkve nakrájené na kolečka a oblíbené ořechy.
.Termix
Termix můžete připravit z mnoha druhů ovoce, oříšků, z čokolády, nebo kávy..
INGREDIENCE
- 1 tučný tvaroh - já používám balený Jaroměřický
250 ml smetany 31%
sladidlo Erythritol
ovoce nebo vysokoprocentní kvalitní hořká čokoláda
POSTUP
Smetanu nalejeme do kastrůlku a zahřejeme na takovou teplotu, aby se v ní rozpustila čokoláda. Poté do směsi přidáme tvaroh a rozmixujeme do hladka. Přidáme sladidlo dle chuti.
U ovocné varianty osladíme zvoleným rozmixovaným ovocem, sladidlo není nutné přidávat, ale samozřejmě můžete.
Zkoušela jsem i pistáciový a ten mi chutnal nejvíce. Zelenkavou barvu docílíte spirulinou (sladkovodní řasa) nebo špetkou potravinářského barviva a k docílení chutě jsem použila pistáciové aroma.
Výborný je také kokosový termix, kde pro chuť zvolíte samozřejmě kokos a pro zpestření lze použít modré barvivo.
Termix po vychladnutí vložíme do lednice a nejlépe chutná druhý den. Můžete vzít s sebou na cesty, dětem dát do školy i s sebou do práce.