Pečená špagetová dýně plněná

Tato alternativa klasických špaget vám jistě zachutná, pokud máte rádi dýni. Špagetová dýně opravdu po upečení svou strukturou připomíná špagety a chuť může mít pokaždé jinou, podle toho, jaké zvolíte koření.

INGREDIENCE

  • špagetová dýně
  • máslo

  • sůl

  • bílý pepř

  • kuřecí prsa

  • slanina

  • grilovací koření

  • parmazánové hobliny

  • slanina

  • vlašské ořechy

  • řeřicha na ozdobu

Dýni je možné naplnit téměř jakoukoliv masovou směsí včetně mořských plodů. Také ji lze připravit na sladko s ovocem a šlehačkou.

POSTUP

  • Dýni nožem rozpůlíme a lžící odstraníme střed se semínky.
  • Poté ji osolíme, opepříme  a potřeme rozpuštěným máslem.. Rozkrojenou stranou obě půlky položíme na pečící papír na plech a vložíme do trouby zahřáté na 180°C a pečeme asi 35-40 minut.

Mezi tím si připravíme kuřecí maso na kostky, orestujeme jej na pánvi, spolu se slaninou nakrájenou na kostičky a okořeníme.

Po upečení necháme dýni mírně zchladnout, jen pár minut a vidličkou zní jednoduče vyškrabujeme "špagety", přidáme kuřecí směs, ozdobíme parmazánem a řeřichou.

Dýni můžeme naplnit též směsí na bolonské špagety, posypat sýrem a ještě na 5 minut zapéct.

Cuketová roláda

Cuketová roláda je rychlé, chutné a jednoduché LOV CARB jídlo, které se hodí ke svačině, na cesty, k večeři i k obědu. 

INGREDIENCE

  • 2 malé žluté cukety
  • 100 g parmezánu

  • 100 g strouhané mozzarellay

  • 2 vejce

  • sůl

  • pepř

  • špetka muškátového oříšku

  • lučina

  • šunka

  • ředkvičky na ozdobu


POSTUP

Nastrouhanou cuketu zbavíme vody, přidáme strouhaný parmazán, mozzarellu, vajíčka, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Rozprostřeme na pečící papír a pečeme asi 15 minut. Po vychladnutí namažeme lučinou, poklademe šunku, zabalíme a necháme ztuhnout v lednici 


Místo lučiny lze též použít plátky tvrdého sýra přidat třeba žampiony, šunku a poté zapéct...

Plněné zelné listy mletým masem

Prostě holubky….. (bez rýže)

INGREDIENCE

  • 1 hlávka zelí
  • 1 kg mletého masa mix (vepřové, bůček, uzené)

  •  rajský protlak BEZ CUKRU (já použila domácí se sladidlem)

  • 2 lžíce mleté papriky ,může být i uzená

  • česnek sušený

  •  1 cibule

  • sůl

  • pepř

  • olej

  • trocha octa

  • zakysaná smetana

POSTUP

Do hlubokého hrnce dáme vařit celou omytou hlávku zelí zbavenou středového košťálu, přidáme trochu octa, vaříme doměkka. Jednotlivé listy musí jít oddělit od hlávky. Takto uvařené zelí necháme vystydnout, rozebereme na jednotlivé lupeny, ze kterých seřízneme tvrdý hřbet.
 Na pánvi osmažíme na oleji cibulku, přidáme mleté maso, papriku, koření a smažíme, aby maso nebylo syrové. Na závěr přidáme rajský protlak BEZ CUKRU. Masovou směsí plníme zelné listy .List vezmeme do dlaně vložíme cca 2 lžíce směsi (podle velikosti listu) nejprve zelí přehneme směrem vpřed, jako kdybychom chtěli rolovat, poté založíme boční strany a pokračujeme v rolování. Takto naplněné listy klademe do hrnce, který můžeme vyložit pokrájenými kousky zelných listů. Zalijeme rajským protlakem, který smícháme s vodou .  Závitky by měly být skoro ponořené. Při vaření je nutné párkrát hrncem zahýbat, ať se nám holubky nepřipálí . Dusíme cca 30 minut. Na talíři přidáme zakysanou smetanu.

Smažená "rýže"

Květák, jako smažená rýže je lehké a moc dobré jídlo, hodící se jako oběd, večeře i svačina.

INGREDIENCE

  • středně velký květák květák
  • lžíce másla

  • 200 g šunka schwarzwaldská

  • 1 střední mrkev

  • 1/2 salátové okurky

  • 6-7 vajec

  • sůl

 


POSTUP

Vařený květák nakrájíme na drobno, mrkev, šunku i okurku též.

Rozšlehaná vejce osmažíme do zlatova na másle, osolíme, přidáme šunku, mrkev a pokrájený květák. Restujeme asi 5 minut, pak přidáme okurku..

Dozdobíme čerstvou cibulkou.

Zeleninové hranolky se smetanovým dipem

Máte rádi zeleninu, parmezán a smetanu? Pak vám tahle rychlovka jistě bude chutnat. Samotná i jako příloha k masu.

INGREDIENCE

  • 1 cuketa
  • 1 velká mrkev

  • 1/4 celeru

  • koření na grilovanou zeleninu

  • 100 g strouhaného parmezánu

  • 1/2 lžičky sušeného česneku

  • lžíce psyllia

  • lžička soli

  • lžíce mandlové mouky

  • zakysaná smetana


POSTUP

Mrkev a celer oloupeme. Potom všechnu zeleninu nakrálíme na zhruba stejně velké hranolky.

Do mísy nasypeme 100 g parmazánu a všechny ostatní ingredience a vše společně dobře promícháme. Ve vzniklé parmazánové směsi budeme obalovat zeleninové hranolky.

Zeleninové hranolky vždy tak asi po deseti kusech postupně obalíme v parmazánové strouhance a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem vedle sebe s minimálním rozestupem  asi 2 cm, aby mohl horký vzduch v troubě mezi nimi proudit a nespekly se k sobě.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180-200°C Asi 20 minut. Kdyby se vám zdály světlé, přidejte na teplotě, aby byly dozlatova...

Hranolky namáčíme do zakysané smetany, kterou můžeme ochutit kořením, nebo česnekem a solí. Nebo necháme bez dochucení.

Křupavé zeleninové placičky

Placičky chutí připomínají bramboráčky a lze je použít jako přílohu k masu i ke guláši, ale samozřejmě skvěle chutnají i samotné.

INGREDIENCE

  • mrkev
  • petržel

  • cuketa

  • nastrouhaný sýr

  • vajíčko

  • česnek

  • slanina

  • sůl

  • pepř

POSTUP

Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a necháme asi 20 minu t odpočinout, poté ji přes plátýnko zbavíme vody.


Kořenovou zeleninu připravíme stejným způsobem.


Nastrouhané suroviny vložíme do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, nastrouhaný sýr, vajíčko, sušený česnek, sůl, pepř a pečlivě rukou prohněteme. 


Na  plech vyložený pečícím papírem, lžící vytvoříme placičky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20-25 minut na 180°C.

Hřebenatky na máslové pěně

Jedno z nejlepších jídel, které znám, na jehož přípravu vám stačí pár minut.

INGREDIENCE

  • mušle sv. Jakuba HŘEBENATKY
  • máslová pěna

  • ghee (přepuštěné máslo)

  • ořechy

  • řeřicha

  • citron

  • bílý pepř

  • sůl


POSTUP

Mušle posolíme, opepříme a zprudka opečeme na ghee  1 - 2 minuty z každé strany. 

Servírujeme na máslové pěně, kterou získáme při výrobě ghee. Ozdobíme oříšky a řeřichou. Na konec zakápneme citronovou šťávou. 

Knedlíky DELUXE s vajíčkem

Knedlíky s vajíčkem je jídlo mého dětství... I když jíte Low Carb, můžete si tuto dobrotu dopřát.

INGREDIENCE

  • 4 plátky LC knedlíku, na který najdete recept ve zdejší  kategorii "obědy"
  • 1 středně velká cibule

  • 2 vejce

  • slanina

  • petrželka

  • sůl

  • pepř

  • sádlo


POSTUP

Knedlík nakrájíme na kostičky cca 2 cm velké. 

Cibuli a slaninu na maličké kostičky necháme zpěnit do zlatova na sádle.

Poté přidáme knedlíky, osolíme, opepříme, dobře několikrát promícháme, dokud do sebe nenasají všechen tuk. 

Pak zelejeme rozšlehanými vejci a zlehka necháme opéct. Podáváme s kyselou okurkou.

Rizoto s krevetami

Rizoto bez rýže...

INGREDIENCE

  • shirataki rýže
  • ghee (přepuštěné máslo)

  • zeleninová směs kořenové zeleniny

  • cibule

  • česnek

  • petrželka

  • sůl

  • pepř

  • libeček

  • krevety

POSTUP

Shirataki rýži důkladně opereme několikrát v horké vodě. Poté zprudka a rychle osmahneme na osoleném přepuštěném másle.

Na sádle osmažíme cibulku do hněda, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a ochutíme solí, pepřem, sušeným libečkem, česnekem  a směsí koření, jaké máme rádi. Možno použít třeba papriku, nebo směs grilovacího koření.

Přidáme hotovou shirataki rýži, promícháme a podáváme. Na talíři přidáme vařené a osmažené krevety na másle  a česneku, dozdobíme libečkem.

Něco jako CEZAR salát

Salát který je snadný na přípravu, zasytí a chutná snad všem...

INGREDIENCE

  • římský salát
  • kuřecí prso

  • majonéza

  • parmezán

  • vlašské ořechy

  • semínkový LC chléb

  • sýrové chipsy

  • sůl

  • pepř

POSTUP

Semínkový chléb nakrájíme na kostičky a opražíme na pánvi s trochou oleje.

Římský salát natrháme na kousky a promícháme s domácí majonézou bez cukru. Nandáme na talíř a v množství dle chuti poklademe parmazánovými hoblinami, vlašskými ořechy a opraženými chlebovými krutony 

Dozdobíme sýrovými chipsy (nemusí být)

Kuřecí řezy

Toto jídlo vzniklo náhodou, pouze ze zbytků, je snadné, rychlé a chutná.

INGREDIENCE

  • 1 kuřecí prso
  • 1 malá kulatá cuketa
  • 2 vajíčka
  • 1 menší cibule
  • parmezán dle chuti
  • česnek
  • sůl

  • pepř

  • koření jaké máte rádi

  • 6 plátků Goudy
  • Slanina
  • pažitka na ozdobu

POSTUP

Všechny suroviny pečlivě promícháme a zalejeme rozšlehaným vajíčkem. 

Směs nalít do menší zapékací misky a na vrch položíme asi 6 plátků Goudy.

Pečeme na 170°C asi 25-30 minut.


Zdobíme vypečenou křupavou slaninou a čerstvou pažitkou. 

Množství surovin zde uvedených je pro 2 osoby.

Uzené maso s kedlubnovým a klasickým zelím

Uzené maso chutná skvěle se zelím, knedlíky nejsou třeba. Pokud by vám ale přese jen chyběly, najdete recept na LC verzi knedlíků v kategorii obědy.

INGREDIENCE

  •  kedlubny
  • zelí 

  • cibule 

  • sádlo 

  • sladidlo 

  • sůl 

  • pepř   

  • drcený kmín  

  • ocet (dle chuti) 

  • uzené maso

POSTUP

Oloupané a očištěné kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Na kostičky nakrájenou cibuli orestujeme na sádle, přidáme kedlubny,  a přidáme kmín. Když je zelí téměř měkké, dochutíme a dusíme do měkka. 

U klasického zelí postupujeme stejně. 

Podáváme s doměkka uvařeným uzeným masem.

Rib Chop steak spečenou mrkví na másle

Luxusní flák masa se zeleninou je to nejlepší Low Carb jídlo.

INGREDIENCE

  • čerstvý rib chop steak
  • mladá čerstvá mrkev

  • ghee (přepuštěné máslo)

  • sůl

  • koření s bylinky dle vaší chuti

  • olej na smažení

Steak nasolíme a okořeníme kořením, jaké máme rádi. Na rozpáleném grilu nebo pánvi opékáme z každé strany 2-3 minuty.


Mrkev očistíme, potřeme slaným ghee (přepuštěné máslo) a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem ve vyhřáté troubě na 200°C asi 15 minut.

© 2019 Recepty od Kristýny. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky