Pomalu pečené trhané maso
Naprosto vynikající a jednoduché na přípravu je trhané maso například z krkovice. Potrebujete JEN trpělivost, neboť správná příprava vyžaduje několik hodin.
INGREDIENCE
- krkovice
- cibule
- hrubozrnná hořčice
- sůl
- pepř
POSTUP
Celý kus masa řádně nasolíme, opepříme a potřeme hrubozrnnou hořčicí. Maso vložíme do pekáče, vyloženým větším množstvím cibule, přiklopíme a necháme 24 hodin v lednici.
Po 24 hodinách vložíme do trouby a priklopené pečeme cca 5-6 hodin při teplotě 110-120°C. NEPODLÉVÁME!
Hotové maso natrháme -jde to velmi snadno, neb maso se rozpadá skoro samo. Můžeme přidat oblíbenou omáčku a promíchat. Masem plníme tortily, položíme na chléb, nebo podáváme s jakýmkoli oblíbeným zeleninovým salátem. :-)
Zapečené srdce v květáku
Tohle jídlo se jí o očima...., je chutné a na talíři vypadá opravdu krásně.
INGREDIENCE
- květák
hotová LC sekaná pečeně
vejce
smetana
sůl
bílý pepř
muškátový oříšek
plátkový sýr Gouda
POSTUP
Z plátků hotové sekané pečeně (bez strouhanky a mouky samozřejmě) vykrojíme srdíčko formičkou na cukroví, srdíčka naskládáme těsně k sobě do řady, která by měla být stejně dlouhá, jako je zapékací nádoba na biskupský chlebíček. Srdíčkovou řadu obalíme potravinovou folií a dáme do mrazáku.
Květák rozkrojíme na menší kusy a vložíme do vroucí osolené vody. Pod pokličkou vaříme do měkka. Poté slejeme vodu a necháme vychladnout. Též můžeme květák připravit v páře.
Ve vyšší nádobě si připravíme asi 6-7 vajec a 250 ml smetany na šlehání (31%), osolíme, přidáme špetku bílého pepře a muškátového oříšku. Vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem.
Vařený květák po vychladnutí rozkrájíme na malé kousíčky a jimi naplníme zapékací nádobu asi do jedné třetiny. Uprostřed prstem uděláme prohlubeň a do ní vložíme špičkou dolů zmrzlou řadu srdíček. Zbytkem rozkrájeného květáku zasypeme maso a jemně přitlačíme. Poté zalejeme vaječnou směsí a vrch zakryjeme plátkem sýra- já použila Goudu.
Zapečeme v rozpálené troubě asi na 180°C dokud není tuhá vaječná směs. Asi 40 minut- záleží jak vám peče trouba a jak velkou zapékací nádobu máte.
Po nakrájení na plátky, vznikne efekt srdce....
Smažený řízek s květákovou kaší
Řízek s kaší známe asi všichni. Dopřejte si ho i v Low Carb verzi.
INGREDIENCE ŘÍZEK
- vepřové maso na řízek
vejce
lahůdkové droždí
sůl
pepř
sádlo nebo ghee
INGREDIENCE KAŠE
1/2 středně velkého květáku
50-100 ml smetany
3 malé balené kostičky sýru KIRI-KIRI
máslo
.
POSTUP ŘÍZEK
Naklepané vepřové maso osolíme a opepříme. Obalíme v rozšlehaném vajíčku a lahůdkovém droždí. 2x!
Poté smažíme v dostatečném množství pomalu na přepuštěném másle nebo sádle.
POSTUP KAŠE
Uvaříme květák do měkka v osolené vodě se špetkou kurkumy. Slijeme z něj vodu, smícháme s kostičkami sýru KIRI-KIRI, přidáme smetanu a rozmixujeme. Na talíři polejeme rozpuštěným máslem.
Podáváme s kyselou okurkou
.Low Carb knedlík za 3 minuty hotový
Jsem ráda, že nejím mouku, ale třeba ke svíčkové omáčce mi knedlík chybí. Pokud to máte stejně, zkuste tento, hotový za 3 minutky. Recept je na jednu porci, tedy na 4-5 plátků knedlíku.
INGREDIENCE
- 1 lžíce odtučněné mandlové mouky
20 g lučiny (jedna balená malá kostička)
1 vejce
špetka soli
1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
petrželka a na maličké kostičky nakrájená mrkev
POSTUP
Všechny suroviny, kromě zeleniny rozmixujeme tyčovým mixerem, vmícháme petrželku a mrkev a nalejeme do máslem vymazaného hrnečku o objemu 250 ml.
Vložíme do mikrovlnné trouby, zapneme na plný výkon a necháme 2-3 minuty. Poté ihned knedlík z hrnečku vyklopíme a krájíme nití, jako klasický knedlík.
Mandlovou mouku lze zaměnit i za chia mouku. Jsou také chutné a mám je raději k něčemu, kde je zelí.
Na obrázku je s kachními prsíčky a kedlubnovým zelím.
Rychlá svíčková bez nakládání s LC knedlíkem
Svíčková na smetaně bez nakládání chutná stejně dobře, jako ta nakládaná. A knedlík hotový za 3 minuty.
INGREDIENCE
- 600 g masa na svíčkovou já používám kulatou plec, nebo hovězí zadní
2 sáčky mražené zeleniny pod svíčkovou )samozřejmě můžete použít i čerstvou)
40 g slaniny
1 velká cibule
2-3 lžíce sádla
bobkový list 3 listy
nové koření 10 kuliček
pepř celý 10 kuliček
sůl
citron
sladidlo
100 ml zakysané smetany
100 ml smetany na šlehání
LC knedlík, na který je recept výše.
POSTUP
Do vyššího a většího hrnce dáme sádlo na něm zprudka opražíme osolené maso ze všech stran a poté ho vyndáme na talíř.
Poté na výpek z masa do hrnce nasypeme na kostičky nakrájenou cibuli a slaninu a opražíme do zlatova.
Pak přidáme zeleninu, bobkový list, pepř, nové koření, sůl, promícháme a restujeme asi 10 minut.
Vložíme maso i se šťávou, kterou pustilo, zalejeme asi 500 - 700 ml horké vody a dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké.
Maso vyjmeme, vyndáme kulIčky koření a bobkové listy. Směs rozmixujeme, přidáme obě smetany a dochutíme citronem, sladidlem, solí. Pro zjemnění můžeme přidat oříšek másla.
Květušky s celerovou slámou.
Máte rádi halušky? I na LC si na nich můžete pochutnat. A vylepšit je skvěle se hodící celerovou slámou.
INGREDIENCE
- 1 středně velký květák
200 g slaniny
1 hrnek kysaného zelí bez cukru
1 hrnek na kostičky nakrájené cibule
100-200 g celeru
petrželka na ozdobu
sůl
pepř
sádlo
olej
POSTUP
Květák uvaříme v osolené vodě do měkka.
Na pánvi osmažíme slaninu, vyndáme ji, přidáme sádlo a osmažíme cibulku. Když je mírně zlatavá, přidáme zakysané zelí a důkladně promícháme i s odloženou opraženou slaninou.
Přidáme květák najrájený na malé kousky, promícháme, dochutíme solí a pepřem.
Celerová sláma:
Do kastrůlku nalejeme větší množství oleje a necháme ho rozpálit. Mezi tím nastrouháme celer na hrubém struhadle. Vložíme nastrouhaný celer do rozpáleného oleje anecháme zezlátnout.
Vyndáme, osušíme na ubrousku a podáváme ke Květuškám. Dozdobíme petrželkou.
Hovězí rolky s kedlubnovými "brambory"
Tyto rolky, když se povedou, chutnají výborně i studené. Je důležité, jaké seženete maso a jak dlouho necháte v troubě-každá peče jinak..., měly by bát měkké a křehké.
INGREDIENCE
- tenké hovězí plátky
slanina
mrkev
celer
pažitka
kedlubna
máslo
sůl
pepř
kurkuma
POSTUP
Plátky hovězího masa osolíme a opepříme a po celé ploše na ně poklademe plátky kvalitní slaniny. Na kraj položíme na proužky nakrájenou mrkev a celer. Na konec listy pažitky nebo cibule. Zabalíme do rolky a ovážeme provázkem.
Rolky zprudka osmažíme na rozpáleném oleji, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Po vyjmutí rolek z kastrůlku na výpeku osmažíme cibulku do zlatova.
Zbylou čerstvou zeleninu vložíme do zapékací misky, nalejeme trochu vody nebo vývaru, položíme rolky, několik menších kousků másla a osmaženou cibulku. Přikryjeme alobalem nebo pokličkou a dusíme v troubě asi na 250°C asi 60-70 minut, pak sundáme alobal, podlijeme troškou vody a dopečeme ještě asi 5-10 minut.
Kedlubny nakrájíme na plátky, vykrojíme libovolný tvar, nebo jen nakrájíme jako brambory, vložíme do vroucí osolené vody se špetkou kurkumy a vaříme do měkka.
Pečená máslová dýně na bylinkách s parmezánem a ořechy
Pečená dýně je skvělé jídlo. A lze ji i po upečení použít v mnoha podobách. Buď samotnou, nebo jako přílohu k masu, nebo jsou z ní vynikající noky, které se skvěle hodí ke smetanovým omáčkám.
INGREDIENCE
- 1 ks máslová dýně
ghee (přepuštěné máslo
sůl
bílý pepř
parmezán
vlašské ořechy
tymián
POSTUP
Dýni oloupeme, překrojíme napůl, zbavíme ji jadérek a nakrájíme na kostky nebo plátky. Kousky vložíme do mísy, přelejeme asi 2 lžícemi přepuštěného másla, osolíme, opepříme a kousky naklademe na pečící papír na plech a přidáme snítka tymiánu.
Vložíme do trouby zahřáté na 180°C a pečeme asi 20-30 minut. Na posledních 5-7 minut zapneme troubu na plný výkon, dýně tak získá tenoučkou kůrčičku, která je velmi chutná.
Před podáváním přidáme hobliny parmezánu, kousky ořechů a jíme a jíme a jíme...
Pečené dýňové noky
Noky lze jíst samotné, použít jako příloha skoro ke všemu a když zbydou, lze je i zamrazit a nechat na někdy...
INGREDIENCE
- 500 g máslové dýně
olej
sůl
pepř
parmezán
mandlová mouka
POSTUP
Máslovou dýni upečeme (postup v předchozím receptu)
Po vychladnutí kousky dýně vložíme do vysoké nádoby, aby se dobře mixovala tyčovým mixérem. Přidáme 100 g strouhaného parmezánu 1 vrchovatou lžíci odtučněné mandlové mouky. Vše důkladně rozmixujeme a ochutnáme, dle chuti dokořeníme.
Rozmixovanou směs nandáme do zdobícího sáčku a na papírem vyložený plech tvoříme libovolné tvary dle vlastní fantazie.
Pečeme v rozpálené troubě do zezlátnutí cca 20 minut. Podáváme s masem, omáčkou, špenátem......dle vaší chuti.
ZELOFLEKY
Toto je asi jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších LC jídel. Pokud máte rádi šunkofleky, jistě si pochutnáte i na této Low Carb variantě, která má minimum sacharidů a je velmi snadná na přípravu.
INGREDIENCE
- bílé hlávkové zelí
uzená žebírka
vejce
smetana
sůl
pepř
POSTUP
Listy hlávkového zelí zbavíme silného středu a povaříme v dostatečně osolené vodě.
Uzená žebírky uvaříme ve vodě s kořenovou zeleninou do měkka.
Maso obereme z kostí a pokud jsou velké kusy, pokrájíme je na menší. Listy zelí nakrájíme na kostičky a smícháme spolu s masem. Vložíme do zapékacího pekáčku.
V hrnečku rozšleháme vajíčka se smetanou v poměru 1:1, osolíme a zalejeme zelofleky v pekáčku.
Pečeme na 170-180°C dokud nejsou vajíčka propečená.
Plněná, zapečená cuketa
Cukety jsou v Low Carb stravování asi jedna z nejčastěji používaných surovin. Myslím, že nejvíce chutná zapečená .
INGREDIENCE
- cuketa
mleté maso
olej
cibule
česnek
žampiony
slanina
rajský protlak
sůl
pepř
sýr Gouda
POSTUP
Rozkrojíme cuketu podélně na poloviny a lžící vydlabeme střed.
Na pánvi orestujeme cibulku na oleji nebo sádle, přidáme kostičky slaniny, opražíme a přidáme mleté maso a osolíme a opepříme. Zarestujeme a přidáme vydlabané středy z cukety a rajský protlak. Poté žampiony a dusíme do měkka. Nakonec přidáme česnek, eventuálně dochutíme.
Směsí naplníme vydlabané půlky cukety, posypeme sýrem a zapečeme v troubě na 170°C asi 30 minut.
MINI řízečky z mletého masa s bramborovým salátem
Toto jídlo patří mezi vydatnější a pracnější, ale je výborné!
INGREDIENCE
na mini řízečky
- 500 g mletého masa MIX vepřového i hovězího
- 1 vejce
- česnek sušený nebo čerstvý
- sůl, pepř
- můžete přidat vaše oblíbené koření či bylinky
- lahůdkové droždí
INGREDIENCE na ne-bramborový salát
- 2 větší kedlubny do poloměkka uvařené v osolené vodě se špetkou kurkumy
2 menší vařené mrkve
vařený celer- stejné množství, jako mrkve
1 větší cibule
4 kyselé okurky
4 na tvrdo vařená vejce
2 - 4 lžíce majonézy nejlépe domácí
2 lžíce čerstvého nebo mraženého hrášku
sůl a pepř dle chuti
POSTUP
Mleté maso okořeníme, přidáme vejce a vše dobře promícháme, aby se spojily chutě. Namočíme si ruce do studené vody a tvarujeme miniřízečky, které obalíme v lahůdkovém droždí místo strouhanky. Položíme na pečící papír na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 180°C nebo déle. Záleží, jakou máte troubu.
Vařenou kořenovou zeleninu, kedlubny, cibuli, nakládané okurky a vařená vejce nakrájíme na kostičky, přidáme majonézu, sůl, pepř, hrášek a dobře promícháme. Před podáváním necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
Tento postup je pouze inspirace, která chutná mě. Vy si samozřejmě udělejte ne-bramborový salát ze surovin, které máte rádi vy. Stačí JEN brambory zaměnit za kedlubny, nebo tuřín, ostatní suroviny dejte v množství a poměru tak, jak jste zvyklí
Hovězí líčka na víně s celerovo mrkvovým pyré
Líčka je jedno z nejlepších a nejchutnějších jídel, které znám. Lze připravit na mnoho způsobů, na červeném víně myslím chutnají nejvíce. Příprava není složitá, jen časově delší...
INGREDIENCE LÍČKA
- hovězí líčka
1/4 středně velkého celeru
2 větší mrkve
1 petržel
400 ml červeného vína
400 ml vývaru
1 velká cibule
10 kuliček nového koření
5 kuličej pepře
2 bobkové listy
sádlo
máslo
sůl
INGREDIENCE PYRÉ
- 1 velká mrkev
celer (stejné množství, jako mrkve)
sůl
oříšek másla
50 ml smetany 31%
POSTUP
Líčka zprudka opražíme ze všech stran na větším množství sádla. Poté maso vyjmeme a na sádlo vložíme na kostičky nakrájenou cibuli, kterou osmažíme do hněda. Přidáme na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu a všechno koření, restujeme asi 3 minuty.
Pak vrátíme maso, podlejeme vínem a vývarem, přiklopíme a dusíme do měkka. ( asi 2 hodiny na mírném stupni plotýnky)
Když je maso měkké a skoro se rozpadá, opatrně jej vyndáme. Vyndáme též kuličky koření a bobkové listy a zeleninu rozmixujeme. Přidáme kousek másla pro zjemnění a dochutíme.
CELEROVO MRKVOVÉ PYRÉ
Mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky a asi 15 minut povaříme v osolené vodě. Poté vodu slejeme a zeleninu rozmixujeme se smetanou a oříškem másla.
Cibulové koláče
Cibulový koláč je neskutečná dobrota. Množství surovin v tomto receptu je určeno pro jeden velký koláč, nebo tři malé formy, jak vidíte na obrázcích.
INGREDIENCE
- 30 g chia mouky
30 g odtučněné mandlové mouky
50 g měkkého másla
50 g tučného tvarohu jemného baleného (ne ve vaničce)
sůl
2 velké cibule
250 ml zakysané smetany
100 g strouhané mozarelly
50 g vypražené slaniny
1 vejce
muškátový oříšek
POSTUP
Na pánvi necháme zkaramelizovat cibuli do hněda .
V troubě vypražíme slaninu do křupava a po částečném vychladnutí ji nakrájíme na kostičky.
Mouky s máslem, tvarohem a solí spojíme ve vláčné těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout a poté jej namačkáme do pečící koláčové formy a propícháme vidličkou. Pečeme na 170°C 10 minut.
Mezi tím si připravíme zakysanou smetanu, vajíčko, sýr, špetku muškátového oříšku, sůl a vše rozmixujeme do hladké tekuté hmoty
Na 10 minut pečené horké těsto vlijeme smetanovou směs, rovnoměrně posypeme slaninou a opraženou cibulkou a vrátíme zpět do trouby. Pečeme na 190° 20 minut.
Můžeme jíst horké i studené.
Jiná dýňová polévka
Klasickou dýňovou polévku s kokosovým mlékem zná asi každý. Já mám raději jinou - tuhle.....
INGREDIENCE
- 300 ml vývaru uzeného masa
1 hrnek syrové nakrájené dýně
1/2 hrnku syrové nakrájené mrkve
1/4 cibule
1/2 lžičky česneku
špetka bílého pepře
smetana
POSTUP
Do vývaru vložíme oloupanou a nakrájenou dýni, mrkev, cibuli, sůl a pepř a vaříme do měkka.
Poté vše rozmixujeme. Dochutíme česnekem, eventuálně přisolíme a podáváme.
Na talíři ozdobíme smetanou.