Pomalu pečené trhané maso

Naprosto vynikající a jednoduché na přípravu je trhané maso například z krkovice. Potrebujete JEN trpělivost, neboť správná příprava vyžaduje několik hodin.

INGREDIENCE

  • krkovice
  • cibule
  • hrubozrnná hořčice
  • sůl
  • pepř


POSTUP

Celý kus masa řádně nasolíme, opepříme a potřeme hrubozrnnou hořčicí. Maso vložíme do pekáče, vyloženým větším množstvím cibule, přiklopíme a necháme 24 hodin v lednici.

Po 24 hodinách vložíme do trouby a priklopené pečeme cca 5-6 hodin při teplotě 110-120°C.  NEPODLÉVÁME!

Hotové maso natrháme -jde to velmi snadno, neb maso se rozpadá skoro samo. Můžeme přidat oblíbenou omáčku a promíchat. Masem plníme tortily, položíme na chléb, nebo podáváme s jakýmkoli oblíbeným zeleninovým salátem. :-)


Zapečené srdce v květáku

Tohle jídlo se jí o očima...., je chutné a na talíři vypadá opravdu krásně.

INGREDIENCE

  • květák
  • hotová LC sekaná pečeně 

  • vejce

  • smetana

  • sůl

  • bílý pepř

  • muškátový oříšek

  • plátkový sýr Gouda

POSTUP

Z plátků hotové sekané pečeně (bez strouhanky a mouky samozřejmě) vykrojíme srdíčko formičkou na cukroví, srdíčka naskládáme těsně k sobě do řady, která by měla být stejně dlouhá, jako je zapékací nádoba na biskupský chlebíček. Srdíčkovou řadu obalíme potravinovou folií a dáme do mrazáku.

Květák rozkrojíme na menší kusy a vložíme do vroucí osolené vody. Pod pokličkou vaříme do měkka. Poté slejeme vodu a necháme vychladnout. Též můžeme květák připravit v páře. 

Ve vyšší nádobě si připravíme asi 6-7 vajec a 250 ml smetany na šlehání (31%), osolíme, přidáme špetku bílého pepře a muškátového oříšku. Vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem.

Vařený květák po vychladnutí rozkrájíme na malé kousíčky a jimi naplníme zapékací nádobu asi do jedné třetiny. Uprostřed prstem uděláme prohlubeň a do ní vložíme špičkou dolů zmrzlou řadu srdíček. Zbytkem rozkrájeného květáku zasypeme maso a jemně přitlačíme. Poté zalejeme vaječnou směsí a vrch zakryjeme plátkem sýra- já použila Goudu.

Zapečeme v rozpálené troubě asi na 180°C dokud není tuhá vaječná směs. Asi 40 minut- záleží jak vám peče trouba a jak velkou zapékací nádobu máte.

 Po nakrájení na plátky, vznikne efekt srdce....


Smažený řízek s květákovou kaší

Řízek s kaší známe asi všichni. Dopřejte si ho i v Low Carb verzi.

INGREDIENCE ŘÍZEK

  • vepřové maso na řízek
  • vejce

  • lahůdkové droždí

  • sůl

  • pepř

  • sádlo nebo ghee

INGREDIENCE KAŠE

1/2 středně velkého květáku

50-100 ml smetany

3 malé balené kostičky sýru KIRI-KIRI

máslo

.

POSTUP ŘÍZEK

Naklepané vepřové maso osolíme a opepříme. Obalíme v rozšlehaném vajíčku a lahůdkovém droždí. 2x!

Poté smažíme v dostatečném množství pomalu na přepuštěném másle nebo sádle.

POSTUP KAŠE

Uvaříme květák do měkka v osolené vodě se špetkou kurkumy. Slijeme z něj vodu, smícháme s kostičkami sýru KIRI-KIRI, přidáme smetanu a rozmixujeme. Na talíři polejeme rozpuštěným máslem.

Podáváme s kyselou okurkou

.

Low Carb knedlík za 3 minuty hotový

Jsem ráda, že nejím mouku, ale třeba ke svíčkové omáčce mi knedlík chybí. Pokud to máte stejně, zkuste tento, hotový za 3 minutky. Recept je na jednu porci, tedy na 4-5 plátků knedlíku.

INGREDIENCE

  • 1 lžíce odtučněné mandlové mouky
  • 20 g lučiny (jedna balená malá kostička)

  • 1 vejce

  • špetka soli

  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva

  • petrželka a na maličké kostičky nakrájená mrkev


POSTUP

Všechny suroviny, kromě zeleniny rozmixujeme tyčovým mixerem, vmícháme petrželku a mrkev a nalejeme do máslem vymazaného hrnečku o objemu 250 ml. 


Vložíme do mikrovlnné trouby, zapneme na plný výkon a necháme 2-3 minuty. Poté ihned knedlík z hrnečku vyklopíme a krájíme nití, jako klasický knedlík.


Mandlovou mouku lze zaměnit i za chia mouku. Jsou také chutné a mám je raději k něčemu, kde je zelí.


Na obrázku je s kachními prsíčky a kedlubnovým zelím.

Rychlá svíčková bez nakládání s LC knedlíkem

Svíčková na smetaně bez nakládání chutná stejně dobře, jako ta nakládaná. A knedlík hotový za 3 minuty.

INGREDIENCE

  • 600 g masa na svíčkovou já používám kulatou plec, nebo hovězí zadní
  • 2 sáčky mražené zeleniny pod svíčkovou )samozřejmě můžete použít i čerstvou)

  • 40 g slaniny

  • 1 velká cibule

  • 2-3 lžíce sádla

  • bobkový list 3 listy

  • nové koření 10 kuliček

  • pepř celý 10 kuliček

  • sůl

  • citron

  • sladidlo

  • 100 ml zakysané smetany

  • 100 ml smetany na šlehání

  • LC knedlík, na který je recept výše.

POSTUP

Do vyššího a většího hrnce dáme sádlo na něm zprudka opražíme osolené maso ze všech stran a poté ho vyndáme na talíř.

Poté na výpek z masa do hrnce nasypeme na kostičky nakrájenou cibuli a slaninu a opražíme do zlatova.

Pak přidáme zeleninu, bobkový list, pepř, nové koření, sůl, promícháme a restujeme asi 10 minut. 

Vložíme maso i se šťávou, kterou pustilo, zalejeme asi 500 - 700 ml horké vody  a dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké.


Maso vyjmeme, vyndáme kulIčky koření a bobkové listy. Směs rozmixujeme, přidáme obě smetany a dochutíme citronem, sladidlem, solí. Pro zjemnění můžeme přidat oříšek másla.

Květušky s celerovou slámou.

Máte rádi halušky? I na LC si na nich můžete pochutnat. A vylepšit je skvěle se hodící celerovou slámou.

INGREDIENCE

  • 1 středně velký květák
  • 200 g slaniny

  • 1 hrnek kysaného zelí bez cukru

  • 1 hrnek na kostičky nakrájené cibule

  • 100-200 g celeru

  • petrželka na ozdobu

  • sůl

  • pepř

  • sádlo

  • olej


POSTUP

Květák uvaříme v osolené vodě do měkka. 

Na pánvi osmažíme slaninu, vyndáme ji, přidáme sádlo a osmažíme cibulku. Když je mírně zlatavá, přidáme zakysané zelí a důkladně promícháme i s odloženou opraženou slaninou.

Přidáme květák najrájený na malé kousky, promícháme, dochutíme solí a pepřem.


Celerová sláma:

Do kastrůlku nalejeme větší množství oleje a necháme ho rozpálit. Mezi tím nastrouháme celer na hrubém struhadle.  Vložíme nastrouhaný celer do rozpáleného oleje anecháme zezlátnout. 

Vyndáme, osušíme na ubrousku a podáváme ke Květuškám. Dozdobíme petrželkou.


Hovězí rolky s kedlubnovými "brambory"

Tyto rolky, když se povedou, chutnají výborně i studené. Je důležité, jaké seženete maso a jak dlouho necháte v troubě-každá peče jinak..., měly by bát měkké a křehké. 

INGREDIENCE

  • tenké hovězí plátky
  • slanina

  • mrkev

  • celer

  • pažitka

  • kedlubna

  • máslo

  • sůl

  • pepř

  • kurkuma

POSTUP

Plátky hovězího masa osolíme a opepříme a po celé ploše na ně poklademe plátky kvalitní slaniny. Na kraj položíme na proužky nakrájenou mrkev a celer. Na konec listy pažitky nebo cibule. Zabalíme do rolky a ovážeme provázkem.

Rolky zprudka osmažíme na rozpáleném oleji, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Po vyjmutí rolek z kastrůlku na výpeku osmažíme cibulku do zlatova.


Zbylou čerstvou zeleninu vložíme do zapékací misky, nalejeme trochu vody nebo vývaru,  položíme rolky, několik menších kousků másla a osmaženou cibulku. Přikryjeme alobalem nebo pokličkou a dusíme v troubě asi na 250°C asi 60-70 minut, pak sundáme alobal, podlijeme troškou vody a dopečeme ještě asi 5-10 minut.


Kedlubny nakrájíme na plátky, vykrojíme libovolný tvar, nebo jen nakrájíme jako brambory, vložíme do vroucí osolené vody se špetkou kurkumy a vaříme do měkka.

Pečená máslová dýně na bylinkách s parmezánem a ořechy

Pečená dýně je skvělé jídlo. A lze ji i po upečení použít v mnoha podobách. Buď samotnou, nebo jako přílohu k masu, nebo jsou z ní vynikající noky, které se skvěle hodí ke smetanovým omáčkám.

INGREDIENCE

  • 1 ks máslová dýně
  • ghee (přepuštěné máslo

  • sůl

  • bílý pepř

  • parmezán

  • vlašské ořechy

  • tymián

POSTUP

Dýni oloupeme, překrojíme napůl, zbavíme ji jadérek a nakrájíme na kostky nebo plátky.  Kousky vložíme do mísy, přelejeme asi 2 lžícemi přepuštěného másla, osolíme, opepříme a kousky naklademe na pečící papír na plech a přidáme snítka tymiánu.


Vložíme do trouby zahřáté na 180°C a pečeme asi 20-30 minut. Na posledních 5-7 minut zapneme troubu na plný výkon, dýně tak získá tenoučkou kůrčičku, která je velmi chutná. 


Před podáváním přidáme hobliny parmezánu, kousky ořechů a jíme a jíme a jíme...



Pečené dýňové noky

Noky lze jíst samotné, použít jako příloha skoro ke všemu a když zbydou, lze je i zamrazit a nechat na někdy...

INGREDIENCE

  • 500 g máslové dýně
  • olej

  • sůl

  • pepř

  • parmezán

  • mandlová mouka

POSTUP

Máslovou dýni upečeme (postup v předchozím receptu)

Po vychladnutí kousky dýně vložíme do vysoké nádoby, aby se dobře mixovala tyčovým mixérem. Přidáme 100 g strouhaného parmezánu 1 vrchovatou lžíci odtučněné mandlové mouky. Vše důkladně rozmixujeme a ochutnáme, dle chuti dokořeníme.

Rozmixovanou směs nandáme do zdobícího sáčku a na papírem vyložený plech tvoříme libovolné tvary dle vlastní fantazie. 

Pečeme v rozpálené troubě do zezlátnutí cca 20 minut. Podáváme s masem, omáčkou, špenátem......dle vaší chuti.

ZELOFLEKY

Toto je asi jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších LC jídel. Pokud máte rádi šunkofleky, jistě si pochutnáte i na této Low Carb variantě, která má minimum sacharidů a je velmi snadná na přípravu.

INGREDIENCE

  • bílé hlávkové zelí
  • uzená žebírka

  • vejce

  • smetana

  • sůl

  • pepř

POSTUP

Listy hlávkového zelí zbavíme silného středu a  povaříme v dostatečně osolené vodě.

Uzená žebírky uvaříme ve vodě s kořenovou zeleninou do měkka.


Maso obereme z kostí a pokud jsou velké kusy, pokrájíme je na menší. Listy zelí nakrájíme na kostičky a smícháme spolu s masem. Vložíme do zapékacího pekáčku.


V hrnečku rozšleháme vajíčka se smetanou v poměru 1:1, osolíme a zalejeme zelofleky v pekáčku.


Pečeme na 170-180°C dokud nejsou vajíčka propečená.

Plněná, zapečená cuketa

Cukety jsou v Low Carb stravování asi jedna z nejčastěji používaných surovin. Myslím, že nejvíce chutná zapečená  .

INGREDIENCE

  • cuketa
  • mleté maso

  • olej

  • cibule 

  • česnek

  • žampiony

  • slanina

  • rajský protlak

  • sůl 

  • pepř

  • sýr Gouda

POSTUP

Rozkrojíme cuketu podélně na poloviny a lžící vydlabeme střed.

Na pánvi orestujeme cibulku na oleji nebo sádle, přidáme kostičky slaniny, opražíme a přidáme mleté maso a osolíme a opepříme. Zarestujeme a přidáme vydlabané středy z cukety a rajský protlak. Poté žampiony a dusíme do měkka. Nakonec přidáme česnek, eventuálně dochutíme. 

Směsí naplníme vydlabané půlky cukety, posypeme sýrem a zapečeme v troubě na 170°C asi 30 minut.




MINI řízečky z mletého masa s bramborovým salátem

Toto jídlo patří mezi vydatnější a pracnější, ale je výborné!

INGREDIENCE

na mini řízečky

  • 500 g mletého masa MIX vepřového i hovězího
  • 1 vejce
  • česnek sušený nebo čerstvý
  • sůl, pepř
  • můžete přidat vaše oblíbené koření či bylinky
  • lahůdkové droždí

INGREDIENCE na ne-bramborový salát

  • 2 větší kedlubny do poloměkka uvařené v osolené vodě se špetkou kurkumy
  • 2 menší vařené mrkve

  • vařený celer- stejné množství, jako mrkve

  • 1 větší cibule

  • 4 kyselé okurky

  • 4 na tvrdo vařená vejce

  • 2 - 4 lžíce majonézy nejlépe domácí

  • 2 lžíce čerstvého nebo mraženého hrášku

  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP

Mleté maso okořeníme, přidáme vejce a vše dobře promícháme, aby se spojily chutě. Namočíme si ruce do studené vody a tvarujeme miniřízečky, které obalíme v lahůdkovém droždí místo strouhanky. Položíme na pečící papír na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 180°C nebo déle. Záleží, jakou máte troubu.

Vařenou kořenovou zeleninu, kedlubny, cibuli, nakládané okurky a vařená vejce nakrájíme na kostičky, přidáme majonézu, sůl, pepř, hrášek a dobře promícháme. Před podáváním necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

Tento postup je pouze inspirace, která chutná mě. Vy si samozřejmě udělejte ne-bramborový salát ze surovin, které máte rádi vy. Stačí JEN brambory zaměnit za kedlubny, nebo tuřín, ostatní suroviny dejte v množství a poměru tak, jak jste zvyklí

Hovězí líčka na víně s celerovo mrkvovým pyré

Líčka je jedno z nejlepších a nejchutnějších jídel, které znám. Lze připravit na mnoho způsobů, na červeném víně myslím chutnají nejvíce. Příprava není složitá, jen časově delší...

INGREDIENCE  LÍČKA

  • hovězí líčka
  • 1/4 středně velkého celeru

  • 2 větší mrkve

  • 1 petržel

  • 400 ml červeného  vína

  • 400 ml vývaru

  • 1 velká cibule

  • 10 kuliček nového koření

  • 5 kuličej pepře

  • 2 bobkové listy

  • sádlo

  • máslo

  • sůl

INGREDIENCE PYRÉ

  • 1 velká mrkev
  • celer (stejné množství, jako mrkve)

  • sůl

  • oříšek másla

  • 50 ml smetany 31%

POSTUP

Líčka zprudka opražíme  ze všech stran na větším množství sádla. Poté maso vyjmeme a na sádlo vložíme na kostičky nakrájenou cibuli, kterou osmažíme do hněda. Přidáme na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu a všechno koření,  restujeme asi 3 minuty. 

Pak vrátíme maso, podlejeme vínem a vývarem, přiklopíme a dusíme do měkka. ( asi 2 hodiny na mírném stupni plotýnky)

Když je maso měkké a skoro se rozpadá, opatrně jej vyndáme. Vyndáme též kuličky koření a bobkové listy a zeleninu rozmixujeme. Přidáme kousek másla pro zjemnění a dochutíme.

CELEROVO MRKVOVÉ PYRÉ

Mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky a asi 15 minut povaříme v osolené vodě. Poté vodu slejeme a zeleninu  rozmixujeme se smetanou a oříškem másla.


Cibulové koláče

Cibulový koláč je neskutečná dobrota. Množství surovin v tomto receptu je určeno pro jeden velký koláč, nebo tři malé formy, jak vidíte na obrázcích.

INGREDIENCE

  • 30 g chia mouky
  • 30 g odtučněné mandlové mouky

  • 50 g měkkého másla

  • 50 g tučného tvarohu jemného baleného (ne ve vaničce)

  • sůl

  • 2 velké cibule

  • 250 ml zakysané smetany

  • 100 g strouhané mozarelly

  • 50 g vypražené slaniny

  • 1 vejce

  • muškátový oříšek

POSTUP

Na pánvi necháme zkaramelizovat cibuli do hněda .

V troubě vypražíme slaninu do křupava a po částečném vychladnutí ji nakrájíme na kostičky.

Mouky s máslem, tvarohem a solí spojíme ve vláčné těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout a poté jej namačkáme do pečící koláčové formy a propícháme vidličkou. Pečeme na 170°C 10 minut.

Mezi tím si připravíme zakysanou smetanu, vajíčko, sýr, špetku muškátového oříšku, sůl a vše rozmixujeme do hladké tekuté hmoty

Na 10 minut pečené horké těsto vlijeme smetanovou směs, rovnoměrně posypeme slaninou a opraženou cibulkou a vrátíme zpět do trouby. Pečeme na 190° 20 minut.

Můžeme jíst horké i studené.

Jiná dýňová polévka

Klasickou dýňovou polévku s kokosovým mlékem zná asi každý. Já mám raději jinou - tuhle.....

INGREDIENCE

  • 300 ml vývaru  uzeného masa
  • 1 hrnek syrové nakrájené dýně

  • 1/2 hrnku syrové nakrájené mrkve

  • 1/4 cibule

  • 1/2 lžičky česneku

  • špetka bílého pepře

  • smetana 


POSTUP

Do vývaru vložíme oloupanou a nakrájenou dýni, mrkev, cibuli, sůl a pepř a vaříme do měkka.

Poté vše rozmixujeme. Dochutíme česnekem, eventuálně přisolíme a podáváme. 

Na talíři ozdobíme smetanou.

© 2019 Recepty od Kristýny. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky